Beschrijving
Wijngaard & kelder
Druivensoort(en) Sauvignon blanc
Serveren en Proeven
Proefnotities bleekgele kleur in combinatie met de geur van citrus, ribes
en passievrucht en in de smaak zachte zuren en geel
exotisch fruit
Serveersuggesties Als aperitief of op het terras, met vis, zeevruchten en
gevogelte, frisse salade en geitenkaas
Serveertemperatuur 8-10° C.
Achtergrond
Gebied Robertson
Over de streek De Breede Rivier is de levensader van de Robertson vallei
en zorgt voor aanvoer van het noodzakelijke water. Deze
vallei wordt ingesloten door de Langeberg in het noorden
en de Sonderendberge in het zuiden. Regenwolken
worden door deze bergen op afstand gehouden en de zon
heeft hier volledig vrij spel. Hierdoor is het klimaat warm
en subtropisch en daarom staat dit gebied ook bekend om
zijn citrusfruit, perziken en abrikozen.
Over het wijnhuis
In 1859 vertrekt Koos de Wet na een knallende ruzie uit Stellenbosch. In zijn kielzog de
verloofde van zijn broer. Juist, zij was de aanleiding van de familieruzie, want Koos en zij
waren heimelijk verliefd geworden. Het lukte Koos om in het vruchtbare maar droge Klein
Karoo de basis te leggen voor het huidige Excelsior Estate. Het water uit de nabij gelegen
Breede Rivier kwam goed van pas. Hierdoor wist men Robertson om te toveren tot een
bloeiende vallei. De leden van de familie De Wet zijn de directe nazaten van Jacobus de
Wet, de eerste wijnmaker van Zuid-Afrika.
Bijzonderheden
De letterlijke vertaling van 'purebred' is 'rasecht' en dat zijn deze wijnen want de druiven
komen van de jonge wijnstokken van de eigen wijngaarden.