Beschrijving
Serveren en proeven | |
Proefnotities: | Deze wijn is bijna blindelings te herkennen want het heeft een rijke geur van rijp zwart fruit als bramen en zwarte bessen, gedroogde pruimen maar ook iets cacao. Terwijl de smaak vol en rond is met duidelijk pruimenjam en fluweelzachte taninne en de afdronk lang is. |
Korte omschrijving: | |
Serveer suggesties: | Als bbq wijn, als tv wijn, kruidige en rijke stoofgerechten, charcuterie en gerijpte kaas. |
Serveer temperatuur: | 16-18 |
Houdbaarheid na oogstjaar: | 5 jaar |
Wijngaard | |
Druif: | zinfandel |
Oppervlakte wijngaard: | |
Bodem samenstelling: | |
Opbrengst per ha.: | |
Organic met certificaat: | |
Achtergrond | |
Wijnhuis: | ‘Buena Vista Winery’ heeft een kleurrijke historie. De oprichter was Agoston Haraszty, een ondernemende en excentrieke pionier. Hij heeft in 1857 Buena Vista voor het eerst op de kaart gezet. Op een mooie dag heeft Agoston zich zelf uitgeroepen tot ‘Graaf van Buena Vista’. In 1840 was Agoston vertrokken vanuit zijn geboorteland Hongarije, in navolging van de goudzoekers, richting California. Zijn doel was het vinden van het ‘paarse goud’, het perfecte terroir voor zijn wijngaarden. Hij had de liefde voor wijn meegenomen naar het beloofde land. Hij was een man van 12 ambachten en 13 ongelukken en had al meerdere functies bekleed waarvan goudweger, evangelist en county sheriff wel het meest in het oog springen. Zijn reputatie was op zijn minst ‘opmerkelijk’ te noemen. Ook zijn dood in 1869 was bizar want hij is om het leven gekomen in een rivier vol krokodillen in het oerwoud van Nicaragua. De oudste ‘premium winery’ van Calfornia Buena Vista is de oudste ‘premium winery’ van California. Het heeft hoogtepunten maar ook zeker dieptepunten beleefd. Geheel California werd eind 19e eeuw zwaar getroffen door de druifluis en ook de wijngaarden van Buena Vista werden niet gespaard. In de periode 1920-1930 volgde in de VS de ‘drooglegging’ en verkoop en consumptie van alcohol was in die periode verboden en trof ook alle wijnbedrijven. Tenslotte aan het eind van de 20e eeuw kwam het bedrijf in verval door mismanagement. Begin deze eeuw scheen de zon weer volop bij Buena Vista toen de fransman Jean Claude Boisset het bedrijf overnam en deze na een enorme renovatie weer in oude glorie hersteld heeft. |
Streek: | Het wijngebied Carneros ligt gedeeltelijk in de Napa Valley en Sonoma County, in het noordelijke gedeelte van California en heeft een wat koeler klimaat. De bekende koele bries van zee en ochtendmist komen hier veelvuldig voor en de aangeplante druiven chardonnay en pinot noir profiteren hier optimaal van. |
Vinificatie / rijping | |
Wijnmaker: | Brian Maloney |
Schilweking / termijn: | |
Vinificatie / termijn: | |
Malolactische vergisting: | ja, volledig |