SOPHIA GALO-MENDEZ 2022

7,95

Categorie:

Beschrijving

Bodegas Sophia Galo-Mendez is een familiebedrijf in het hart van de D.O.C. Rioja. De wijngaarden liggen in de Rioja Alta (noordwekstelijke hoogland) voornamelijk Atlantische Oceaan klimaat en een bodem van kalkhoudende klei, en alluviale bodems.

Met de hand geplukte druiven in de laatste week van September en begin Oktober. Alleen de meest rijpe druiven worden gebruikt voor een fluweel zacht resultaat. Na de persing weken de schillen met het sap gedurende 7 dagen voor een
optimale smaak extractie. Na fermentatie een rijping op eiken vaten voor een vanille-eiken afronding.

Een prachtige rode wijn, modern Rioja. Zeker niet stoffig en ouderwets, maar gul, lief, volrijp, temperamentvol, vanille, stevige body. Top. Heerlijk bij gegrild vlees, stoofgerechten en een goede kaasplank.

Een kersen rode wijn met een paarse rand. De wijn ruikt kruidig met hinten van vanille en specerijen als kruidnagel en steranijs. In de mond proef je een volle kruidige wijn met indrukken van zwarte bessen en kersen. Volzacht met een goede stevige body.

Bodegas Sophia Galo-Mendez is een familiebedrijf in het hart van de D.O.C. Rioja.

Het bedrijf onderscheid zichzelf van de rest van Rioja door niet de focus te leggen op Crianza, Reserva en Gran Reserva wijnen, maar juist de best mogelijke 'gewone' rode Rioja te produceren met een moderne, genietbare stijl.

Een blend van Tempranillo en Mazuelo.

Tempranillo | Tempranillo, de meest bekende druif uit Spanje en verantwoordelijk voor de meest gerenommeerde wijnen uit Spanje. Een alleskunner, boordenvol rood fruit met flink wat tannines, leent zich zeer goed om op hout te rijpen en op fles. Omdat deze druif zo breed is aangeplant in Spanje, en tegenwoordig ook wereldwijd (met wisselend succes), is het belangrijk om naar de streek te kijken waar de Tempranillo vandaag komt. Hierin zijn DO gebieden vaak tóch wel een keurmerk voor hoge kwaliteit.

Mazuelo | Mazuelo uit Noord-Oost Spanje, maar beter bekend als 'Carignan'. Toch lijkt hij zich heel anders te gedragen dan in Zuid Frankrijk, waar 'Carignan' veel staat aangeplant. De Mazuelo zorgt met zijn dikke schil voor tanninevolle rode wijn met redelijk wat zuren. Wordt dan ook vaak gebruikt om de rode Rioja wijnen met hun (grotendeels) Tempranillo meer pit te geven. En met succes!

Wijn werd in Spanje al voor de Romeinse tijd geproduceerd. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt met een lengte van zo'n 120 kilometer aan beide oevers van de Elbro. Ongetwijfeld is de DOC La Rioja (Denominación de Origen Calificada) Spanjes meest bekende herkomstbenaming. Een regio met een imposante wijngeschiedenis. Het was de eerste regio met een echte wijncultuur: er zijn documenten teruggevonden uit 1650 waarin reeds de kwaliteit van de Riojawijn gewaarborgd werd. Bovendien zijn Spanjes meest aansprekende bodega's ook hier te vinden, en dat sinds meer dan 150 jaar. Het was een van de eerste regio's in Spanje die rode wijnen zijn gaan bottelen, waardoor deze konden verhandeld worden buiten de streek.