Carlos Serres DOC Rioja tempranillo organic 2022

6,25

Categorie:

Beschrijving

Druivensoort(en) 100% tempranillo

Organic met certificaat AB Agriculture Biologic

Rijping van de wijn rijping van 6 maanden op eikenhouten vaten
Serveren en Proeven
Proefnotities De donkere kleur geeft de diepgang van de wijn weer en in de rand van het glas een licht robijnrode verkleuring die
de subtiele vatrijping verraad. In de geur direct donker bosfruit, een tikje kruiden en iets van vanille. In de mond wordt dit aangevuld met een rijke complexe smaak met een fraaie balans en een lange finale.

Serveersuggesties Heerlijk bij gegrilde vlees- en groentegerechten, pasta's en gerijpte harde kazen.
Serveertemperatuur 16-18° C.

Achtergrond
Gebied Rioja
Over de streek Rioja is het eerste gebied in Spanje welke in 1925 een D.O. status verwierf. In 1991 wordt deze status verhoogd
naar D.O.C. en dit is dan ook de eerste regio met deze status. Al tweeduizend jaar geleden bestond er in het Riojadistrict een wijnbouwcultuur, zoals ook is bewezen door talrijke archeologische overblijfselen van persen en wijnkelders uit de Romeinse tijd. Deze cultuur zette zich tijdens de Middeleeuwen onder de bescherming van de kloosters voort. Gonzalo de Berceo, de eerste dichter die
in het Spaans schreef, roemde in het klooster van San Milan de la Cogolla de eigenschappen van Riojawijn in zijn gedichten.

Over het wijnhuis
Aan het einde van de 19e eeuw zijn bijna alle wijnstokken in Europa aangetast door de phylloxera vastatrix en dit is desastreus voor de wijnhandel. De fransman Charles (later Carlos) Serres ontdekt dat het huidige Rioja gebied vrij blijft van deze schadelijke druifluis
en sticht hier Bodegas Carlos Serres. Hij was daarmee ook het eerste bedrijf die wijnen exporteerde en daarmee Rioja internationaal op de kaart heeft gezet.