Beschrijving
Kleur: rood
- Druifsoort: tempranillo
- Wijnbeschrijving:
- De handgeplukte tempranillo voor deze wijn wordt na de schilinweking en persing op traditionele wijze vergist. Na 20 maanden rijping op Amerikaans en Frans eiken fust en een aansluitende 16 tot 24 maanden oudering op fles is dit dankzij aangenaam discrete vanilletonen, direct herkenbaar als een klassieke Rioja.
Daarnaast domineren verrukkelijke aroma's van klein bosfruit, pruimen,verse paddestoelen,ceder, koffie en chocola. De wijn heeft een romige satijnzachte structuur door de rijpheid van zijn fruit gecombineerd met aangename tannines, gevolgd door een smaakvolle en goed verteerbare finale. Fantastisch bij (lams)vlees en pikante harde kazen.
Wijnhuis: Barón de Ley
Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Het zou een zogenaamde single-estate bodega worden met druiven van eigen gaarden, een uniek concept in Rioja waar meer dan 90% van de wijnbedrijven traditioneel afhankelijk is van lokale druiventelers.
Op het domein van Imas in de gemeente Mendavia aan de linkeroever van de Ebro werd begonnen met de aanplant van 70 hectare tempranillo, 10 ha cabernet sauvignon en 10 ha. andere variëteiten. Hiermee was het huis niet meer afhankelijk van prijsschommelingen op de druivenmarkt en de kwaliteit van de vruchten kon nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Het 16e eeuwse Benedictijnse klooster behorende bij de finca, zou dienst doen als opslagkelder met een capaciteit van een half miljoen flessen, als ontvangstruimte en behuizing voor cultureel historische evenementen. De bel in de voortuin van dit gerestaureerde religieuze monument werd onderdeel van het logo van Barón de Ley. De titel barón is een knipoog naar de vele Riojaanse wijnbedrijven die zich marqués noemen.
Voor de verwerking van de druiven werd een hypermoderne wijnkelder gebouwd en in 1990 konden de eerste wijnen aan het publiek worden gepresenteerd. Bovenal revolutionair bij Barón de Ley is de doelstelling om wijnen te produceren waarin het specifieke terroir tot uitdrukking kan komen. De meeste wijnbedrijven in Rioja maken namelijk wijn door druiven uit verschillende delen in de regio te 'mengen' waardoor de unieke identiteit van de verschillende percelen in het uiteindelijke product verloren gaat.
Daarnaast kwam bij Barón de Ley veel meer nadruk te liggen op structuur, kleur en fruitaroma's in de wijnen want Rioja moest meer zijn dan een ongecompliceerde wijn waarin vooral de smaak van eikenhout dominant is.
Aanvankelijk vonden die Rioja's vooral hun weg naar Spaanse restaurants en wijnspeciaalzaken, maar toen eenmaal internationale aandacht was getrokken, oversteeg de vraag naar wijnen van Barón de Ley het aanbod.
Het succes maakte verdere uitbreiding onvermijdelijk en eind jaren negentig was de uitbouw van de bodega een feit. Daarnaast werden ook nog contracten gesloten met regionale druiventelers die nu onder strenge voorwaarden hun fruit voor een gegarandeerde prijs konden aanbieden.
Niet voor niets behoort Barón de Ley vandaag de dag met meer dan 200 hectare gaarden tot een van de succesvolste wijnbedrijven van de wereld. Jaarlijks worden 3 miljoen kilo oergezonde rijpe druiven verwerkt tot diverse geweldige Rioja's: gastronomisch ijzersterke wijnen, en wijnen om zomaar van te genieten. De naam Barón de Ley is synoniem en de garantie geworden voor topkwaliteit.