Ramon Roqueta, Tempranillo, 2022

8,75

Artikelnummer: 29 Categorie:

Beschrijving

Kleur: rood

 Druifsoort: tempranillo & cabernet sauvignon
Wijnbeschrijving:

Dit is een zogenaamde semi-crianza wijn die, na 15 dagen maceración en vergisting, slechts drie maanden rijpt op barricas. Wijnmaker Juan Soler beschikt over 2100 fusten waarvan de helft bestaat uit Frans eiken, de rest is gemaakt van Amerikaans hout. Langer dan zes jaar worden die niet gebruikt.

Met tempranillo als basisdruif, aangevuld met 10% procent cabernet sauvignon is dit een rijpe Spanjaard met mooi rood fruit, lichte aroma’s van eikenhout, wat drop en chocola, en een structuur die romig, en zacht overkomt. Deze Ramón Roqueta met 'eiken' heeft voldoende materie om te worden geschonken bij stevige gerechten,  maar is ook 'om zo van te genieten' een dankbaar glas wijn.

De geschreven geschiedenis van de familie Roqueta gaat terug tot de 12e eeuw, hoewel er aanwijzingen zijn dat ze reeds actief waren in de Catalaanse wijnbouw gedurende de Romeinse overheersing. Toch was het pas in 1898 dat Don Ramón Roqueta Torrentó zich vestigde in Manresa middenin de Plá de Bages om wijnen op grotere commerciële basis te gaan produceren.

Tegenwoordig wordt het bedrijf in dit deel van de wijnstreek geleid door de 4e generatie. Net als bij zijn voorvaderen staan bij Valentín Roqueta Guillamet technologische ontwikkeling en respect voor traditie centraal in de bedrijfsvoering. Daarvoor heeft het bedrijf ook de jonge dynamische wijnmaker Juan Soler in dienst genomen met wie zij fruitige, soepele wijnen maken die nog wel duidelijk hun Spaanse karakter hebben behouden. Inmiddels is Ramón Roqueta ook ISO (9002) gecertificeerd.

De druiven komen deels van de 127 hectare eigen wijnpercelen, de overige trossen worden opgekocht van lokale telers. Hoewel het etiket de Denominación Catalunya draagt, liggen de gaarden voor de wijnen van Ramón Roqueta geografisch gezien merendeels in de Plá de Bages, op een hoogte tussen 400 en 600 meter boven de Middellandse zeespiegel. De wind en temparatuur hebben hier een gunstige invloed op de rijping van de druiven. Dat weten ze ook in het buitenland op waarde te schatten, want maar liefst 50% van de totale jaarlijkse productie wordt geëxporteerd