Ramon Roqueta Tempranillo Cabernet Reserva, 2015

6,95

Uitverkocht

Artikelnummer: 30 Categorie:

Beschrijving

Kleur: rood

Druifsoort: tempranillo & cabernet sauvignon
Wijnbeschrijving:

De Reserva van Ramón Roqueta is een assemblage van cabernet sauvignon (60%) en tempranillo (40%) afkomstig van vijftien jaar oude stokken. Beide variëteiten groeien op relatief hooggelegen percelen, tussen 400 en 500 meter boven de Middellandse zeespiegel. Dit betekent dat de druiven hier overdag bij gemiddeld 35 ° Celsius genieten van veel warmte en zonneschijn terwijl de temperatuur s’nachts kan dalen tot ongeveer 18 graden. Ideale rijpingsomstandigheden dus en dat is terug te proeven in de wijn.

Na de inweking en vergisting van de rijpe druiven volgt rust op Amerikaans (70%) en Frans eikenhout. Als de wijn gebotteld kan worden geurt en smaakt hij verleidelijk naar kersen, kruiden die in de bergen voorkomen en vanille. Waar de cabernet zorgt voor stevigheid maakt de tempranillo de wijn wat zachter en ronder van structuur waardoor het geheel prettig drinkt. Niet alleen als plezierig glas vóór het eten, maar net zo goed als begeleider van geroosterd vlees, sudderpotjes en hardere kaassoorten.

De geschreven geschiedenis van de familie Roqueta gaat terug tot de 12e eeuw, hoewel er aanwijzingen zijn dat ze reeds actief waren in de Catalaanse wijnbouw gedurende de Romeinse overheersing. Toch was het pas in 1898 dat Don Ramón Roqueta Torrentó zich vestigde in Manresa middenin de Plá de Bages om wijnen op grotere commerciële basis te gaan produceren.

Tegenwoordig wordt het bedrijf in dit deel van de wijnstreek geleid door de 4e generatie. Net als bij zijn voorvaderen staan bij Valentín Roqueta Guillamet technologische ontwikkeling en respect voor traditie centraal in de bedrijfsvoering. Daarvoor heeft het bedrijf ook de jonge dynamische wijnmaker Juan Soler in dienst genomen met wie zij fruitige, soepele wijnen maken die nog wel duidelijk hun Spaanse karakter hebben behouden. Inmiddels is Ramón Roqueta ook ISO (9002) gecertificeerd.

De druiven komen deels van de 127 hectare eigen wijnpercelen, de overige trossen worden opgekocht van lokale telers. Hoewel het etiket de Denominación Catalunya draagt, liggen de gaarden voor de wijnen van Ramón Roqueta geografisch gezien merendeels in de Plá de Bages, op een hoogte tussen 400 en 600 meter boven de Middellandse zeespiegel. De wind en temparatuur hebben hier een gunstige invloed op de rijping van de druiven. Dat weten ze ook in het buitenland op waarde te schatten, want maar liefst 50% van de totale jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.