Ramon Roqueta Garnacha, 2011

6,25

Uitverkocht

Artikelnummer: 33 Categorie:

Beschrijving

Kleur: rood

Druifsoort: Garnacha

In de Spaanse streek Catalunya (Barcelona) is het wijnbedrijf van familie Roqueta gelegen. Van deze trotse familie leidt alweer de 4e generatie dit wijnhuis, waar technologische ontwikkeling en respect voor traditie centraal staan. Daarvoor heeft het bedrijf de jonge dynamische wijnmaker Juan Soler in dienst genomen met wie zij fruitige, soepele wijnen maken met een duidelijk Spaans karakter. De Roqueta Garnacha Crianza wordt kort op hout gerijpt en heeft in zijn karakter die kenmerkende Noord-Spaanse kruidigheid, volle vruchtvlezige structuur met cederhout en lengte. Toch ook wat aanwezige, lichte tannines, maar ook een soepele afdronk. Daarnaast ook ietwat grof in smaak met 13.5% alc.

De geschreven geschiedenis van de familie Roqueta gaat terug tot de 12e eeuw, hoewel er aanwijzingen zijn dat ze reeds actief waren in de Catalaanse wijnbouw gedurende de Romeinse overheersing. Toch was het pas in 1898 dat Don Ramón Roqueta Torrentó zich vestigde in Manresa middenin de Plá de Bages om wijnen op grotere commerciële basis te gaan produceren.

De druiven komen deels van de 127 hectare eigen wijnpercelen, de overige trossen worden opgekocht van lokale telers. Hoewel het etiket de Denominación Catalunya draagt, liggen de gaarden voor de wijnen van Ramón Roqueta geografisch gezien merendeels in de Plá de Bages, op een hoogte tussen 400 en 600 meter boven de Middellandse zeespiegel. De wind en temparatuur hebben hier een gunstige invloed op de rijping van de druiven. Dat weten ze ook in het buitenland op waarde te schatten, want maar liefst 50% van de totale jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.