Ferreira vintage port 2019 in houten kistje

99,95

1 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Het historische landgoed Quinta do Porto van Ferreira ligt in het hart van de Cima Corgo-subregio van de Douro, net stroomafwaarts van het dorp Pinhão. De 27 hectare ligt op steile hellingen aan de noord oever van de rivier met zuidelijke ligging, wat resulteert in druiven met een uitzonderlijke concentratie, gewicht en structuur. De grond in de Douro-vallei bestaat uit leisteen - een leisteenachtig gesteente dat verticaal breekt, waardoor de wijnstokwortels diep kunnen graven om toegang te krijgen tot water en voedingsstoffen om ze door de hete Douro-zomers te komen. 22% van het fruit voor het oogstjaar 2019 was afkomstig van een klein perceel van meer dan 100 jaar oude wijnstokken. Deze wijnstokken produceren zeer lage opbrengsten van ongelooflijk geconcentreerd fruit en geven de blend veel kracht en intensiteit.

Bij aankomst bij de wijnmakerij Quinta do Seixo werden de met de hand geoogste druiven streng gesorteerd, ontsteeld en voorzichtig gekneusd. De fermentatie vond plaats in granieten lagares met krachtige exractie om de optimale niveaus van kleur, tannine en smaak uit de schillen te halen voordat ze werden versterkt met wijnalcohol, waardoor een deel van de natuurlijke suikers van de druiven achterblijft. De wijnen bleven in de Douro tot de lente na de oogst, waarna ze stroomafwaarts worden vervoerd naar de historische Ferreira-kelders in Vila Nova de Gaia. De wijnen worden hier twee jaar gerijpt in oude eikenhouten vaten en na talrijke proeverijen en analyses werd de uiteindelijke blend in 2021 geassembleerd en gebotteld.
Deze port kan nog vele tientallen jaren rijpen op fles en zal alleen maar mooier worden...

Diep robijn-rood van kleur, vrijwel ondoorzichtig. Aroma's van zwarte bes, aalbes en balsamico worden gecombineerd met kruidige tonen van peper en tabaksdoos, kruidachtige nuances en een steenachtige mineraliteit. De smaak balanceert kracht met elegantie, met stevige maar rijpe tannines en een levendige zuurgraad die de intense en complexe smaken naar de aanhoudende afdronk draagt.