Hãhã Pinot Noir, 2013

15,95

Artikelnummer: 34 Categorie:

Beschrijving

Kleur: rood

Druifsoort:pinot noir

Het fruit voor deze wijn komt voor het grootste deel uit de Awatere vallei, een subregio van Marlborough. De wijngaard ligt aan een rivierbedding en blijft koel door een verfrissende zeebries. Het is er koeler en droger dan in de Wairau vallei: perfecte omstandigheden voor Pinot Noir. De druiven worden met de hand geplukt, waarna een strenge selectie volgt.

De wijn is diep robijnrood van kleur, fris en kruidig met kleine rode vruchtjes op het palet. De smaak is rond en elegant, met fijne tannines.

Licht gekoeld een heerlijke begeleider van gevogelte, maar ook van sushi en aziatische gerechten.

In de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori, betekent “Hãhã” zoiets als “geurig, hartig en weelderig”, kwaliteiten die duidelijk weerspiegeld worden door de wijnen.

Op bodems die voornamelijk bestaan uit zandsteen, met minerale elementen en een toplaag van grind en löss staan de Sauvignon Blanc- en Pinot Noirstokken. Het team van Hãhã, onder leiding van wijnmaker John Belsham, heeft in totaal een zestal wijngaarden in beheer, waarvan jaarlijks zorgvuldig een selectie van het allerbeste fruit gemaakt wordt.

De Nieuw-Zeelandse wijngebieden - het zijn er tien - vormen een lijn van noord naar zuid met een lengte van 1600 kilometer.

In het noorden van het zuidereiland bevindt zich herkomstgebied Marlborough. Toen hier in 1973 de eerste wijnstokken werden aangeplant, durfde niemand te vermoeden dat deze streek zou uitgroeien tot de grootste en bekendste wijnregio van Nieuw Zeeland.

Die populariteit dankt Marlborough nog steeds vooral aan zijn sauvignonwijnen die hier een ongekende aromarijkdom kunnen bereiken.

De bijzondere en unieke geur- en smaak waar Marlborough-sauvignons befaamd om zijn, ontstaan doordat de druiven hier van een langdurig en traag rijpingsseizoen genieten met veel zon, afkoeling uit zee en weinig neerslag. Ook is de bodem er goed doorlaatbaar met door rivieren afgezet fijnkorrelig materiaal op een grindlaag waarin de wortels van de wijnstokken diep in de grond op zoek moeten naar voedsel en mineralen.