Varvaglione Vigne e Vini '12 e Mezzo' IGP. Malvasia bianca del Salento 2022

8,95

Artikelnummer: 249 Categorie:

Beschrijving

 

Proefnotities:Stuivende geur van rijp tropisch fruit, bloemen en in de smaak aangevuld met een lichte exotische kruidigheid. Mild en rijk karakter met een vriendelijke zuurbalans.
Korte omschrijving:Licht exotisch met bloemen, rijp tropisch fruit en iets kruidig. Smaakt goed bij vis van de barbecue en sushi.
Serveer suggesties:Smaakt goed bij diverse gegrilde en gebakken visgerechten, zeevruchten en zachte kaas.
Serveer temperatuur:10-12° C.
Houdbaarheid na oogstjaar:2 JAAR

Druif: malvasia

Bodem samenstelling:klei en kalk

Opbrengst per ha.:120 hl.

Wijnhuis:Wijnmaker Cosimo Varvaglione, tevens eigenaar van Vigne e Vini srl., heeft als derde in de familie generatie Varvaglione tijdig ingezien dat het wijngebied Puglia unieke mogelijkheden heeft. Namelijk het bijzondere klimaat met telkens de nabijheid van de Middellandse Zee, de vruchtbare bodem maar vooral de bijzondere druiven als negroamaro, primitivo, malvasia en verdeca. Cosimo heeft in zijn nieuwe kelder moderne vinificatie-methodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn wijnen te bewaren en het alcoholpercentage in toom te houden.
Streek:Puglia is het Zuid-Italiaanse wijngebied en vormt de 'hak van de Italiaanse laars'. Dit gebied staat onder invloed van de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het is er ook warm en droog.
Opmerkingen:De naam van de wijn, ‘12e Mezzo’ ofwel twaalf en een half in het Nederlands, staat voor het alcoholpercentage van 12,5%. Uniek voor wijnen uit Puglia. Wijnen uit deze streek zijn voornamelijk rond de 15%. Het bijzonder lage percentage is de reden geweest voor wijnmaker Cosimo Varvaglione om deze wijnen ‘12e Mezzo’ te noemen.

Wijnmaker: Cosimo Varvaglione

Schilweking / termijn:24 uur

Vinificatie / termijn:12 dagen

Rijping / termijn:in roestvrijstalen vaten.