Beschrijving
Wijngaard & kelder
Druivensoort(en) Negroamaro
Serveren en Proeven
Proefnotities Toegankelijke rode wijn met een zwoel en rijk
zuid-Italiaans karakter. Naast het gedroogde rode fruit
ruikt en proeft u ook wat kruiden als laurier en mint maar
ook wat leer en tabak.
Serveersuggesties Als tv wijn, bij diverse kruidige gerechten, bij gegrild en
gebakken vlees en harde kaassoorten.
Serveertemperatuur 16-18° C.
Achtergrond
Gebied Apulië
Over de streek Puglia is het Zuid-Italiaanse wijngebied en vormt de 'hak
van de Italiaanse laars'. Dit gebied staat onder invloed van
de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het
is er ook warm en droog.
Over het wijnhuis
Wijnmaker Cosimo Varvaglione, tevens eigenaar van Varvaglione 1921 srl., heeft als derde
in de familie generatie Varvaglione tijdig ingezien dat het wijngebied Puglia unieke
mogelijkheden heeft. Namelijk het bijzondere klimaat met telkens de nabijheid van de
Middellandse Zee, de vruchtbare bodem maar vooral de bijzondere druiven als negroamaro,
primitivo, malvasia en verdeca. Cosimo heeft in zijn nieuwe kelder moderne
vinificatie-methodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele
druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn
wijnen weten te bewaren en het alcoholpercentage in toom te houden.