Zorzon, DOC Collio Merlot 2015

12,95

Artikelnummer: 156 Categorie:

Beschrijving

Collio

De Collio staat bekend als een van de beste witte wijn gebieden in Italië. Het gebied ligt in de provincie Friuli Venezia Giulia aan de grens met Slovenië, tussen de steden Prepotto in het noorden, Cormons in het westen en Gorizia in het oosten.

In tegenstelling tot de meeste wijnen in Italië is de Collio eerder een verzamelnaam voor diverse witte (en rode) wijnen, die uit dezelfde streek komen. De DOC staat wel 12 witte en 5 rode druiven toe die gebruikt kunnen worden in een Bianco, Rosso of 100% wijn (waar maar 1 druif gebruikt wordt). De Bianco en Rosso wijnen zijn een mix van meer dan 1 van de toegestane druivensoorten.

De belangrijkste witte druivensoorten in dit gebied zijn de van oorsprong uit dit gebied komende Friulano (voorheen Tocai Friulano), Ribolla Giala en Malvasia en de internationale druiven Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Riesling (Italico) en Sauvignon. Daarnaast zijn ook de minder bekende druivensoorten Müller Thurgau, Picolit (een zoete druif) en Traminer Aromatico toegestaan. De belangrijkste rode druivensoorten zijn allemaal internationaal: Cabernet, Cabernet Franc, Cabarnet Sauvignon, Merlot en Pinot Nero.

Door de diversiteit in druiven is het lastig om aan te geven wat de Collio wijnen gemeen hebben qua smaak. Wat de meeste wijnen wel gemeen hebben is dat ze van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn en dat de wijnboeren uit respect voor de natuur over het algemeen biologisch te werk gaan.

<!--
Dit gebied heeft veel overeenkomsten met het noordelijk aangrenzende
Colli Orientali del Friuli gebied.

-->Collio heeft de DOC (Denominazione di Origine Controllata) kwalificering, de op één na hoogste in Italië.