MANOIR GRIGNON | SAUVIGNON BLANC 2022

7,95

Beschrijving

PROEFNOTITIE

 

Een ware belevenis voor liefhebbers van een uiterst frisse exotische fruitbom, een stuivende geur van limoen, Granny Smith, kruisbessen… Fris zacht, met een aanhoudende afdronk.

PRODUCENT

 

"Manoir" Groot landhuis of slot bewoond door een heer. Dit is de letterlijke omschrijving in de naslagwerken. Het Manoir is een gebouw dat het midden houdt tussen een kasteel en boerderij/landhuis gebouwd tussen de 15e en 16e eeuw. Tot het landgoed behoorde meestal de omringende landerijen en wijngaarden.Dit is ook de basis van het Manoir van Alain Grignon.Veel Chateaux de Vin zijn voormalige manoirs, maar Alain Grignon is altijd wars geweest van de gedragingen van de zogenaamde Baronnetjes die je nog vaak ziet in de Bordeaux streek...Alain, een man onfrans nuchter, met een ruime blik en een "open mind" naar de rest van de wijnwereld. Niet belemmerd door enig overdreven Patriotisme, maar een nieuwsgierige belangstelling voor wat er gebeurt in de rest van de wereld. We kunnen nog altijd herinneren wat Alain vroeg bij een bezoek aan ons land; "Wat verwacht de wijndrinkende consument op dit moment in Nederland? Wat vinden ze buiten Frankrijk... interessant?"Niet echt een vraag die je van een stereo-type Fransman verwacht. Horen we niet al te vaak nog: "Dit zijn mijn voorouders, dit is mijn "Terroir" en onze "Histoire" en dit is wat we al generaties lang maken".Het Henri Ford principe, je kunt kiezen uit een zwarte T-Ford of een zwarte T-Ford...

20 Jaar geleden is Alain Grignon één van de eersten geweest die buiten zijn eigen "familie domein" wijnen met appelation en AOC wetgeving, ook heel trots is op zijn met passie gemaakte Landwijnen uit de Languedoc (Vin de Pays d'Oc).

Hij heeft vele ambachtelijke wijnboeren uit streken als Minervois, Fitou, Corbières, Roussillon, Faugères, Limoux, Gascogne, etc.,  tot samenwerking gebracht die tot op de dag van vandaag zijn visie delen.

DRUIVENSOORT

 

De Sauvignon Blanc is als witte druif één van de ouders van 'Cabernet Sauvignon', maar is natuurlijk bekender van zijn zeer aromatische frisse witte wijnen, en terecht. Geboren in de Loire streek, Frankrijk, is de druif tegenwoordig zeer populair en wereldwijd aangeplant. Dit is waarschijnlijk omdat de wijn van de Sauvignon Blanc lijnrecht tegenover de rijpe, houtgerijpte 'Chardonnay' wijnen staat. Altijd citrus fris, groen, zeer geurend en in smaak zeer droog tot redelijk droog.

REGIO

 

Côtes de Gascogne is de I.G.P.-titel voor wijnen die worden geproduceerd in het gebied rond het departement van de Gers in Zuidwest-Frankrijk. De I.G.P. vormt een aanvulling op de A.O.C.-benamingen van de regio, waaronder Armagnac, Madiran en St-Mont, en biedt boeren een geografische aanduiding voor een bredere range van wijnen. Het stroomgebied van de Côtes de Gascogne I.G.P. beslaat de hele Gers, evenals kleinere delen van Landes en Lot-et-Garonne om in totaal 12.000 ha wijngaarden te creëren. Toch blijft het goed zoeken om de beste kwaliteit te vinden, gelukkig zijn deze wijnen vrijwel altijd goed betaalbaar en daarom ook steeds populairder.