Maison Robert Vic AC Limoux 2019

12,50

Artikelnummer: 289 Categorie:

Beschrijving

Serveren en proeven

Proefnotities:Rijke en elegante witte wijn met een imposante geur van gebakken brood, wat hout en witte bloesems. Ondersteund door een een rijke en complexe smaak met o.a. salmiak, tropisch fruit en milde zuren. Terwijl de afdronk lang is.
Korte omschrijving:
Serveer suggesties:Mild gekruide gerechten met gegrilde groente, gebakken en gegrilde vis en gevogelte.
Serveer temperatuur:10-12° C
Houdbaarheid na oogstjaar:5 JAAR

Wijngaard

Druif:Chardonnay
Oppervlakte wijngaard:
Bodem samenstelling:
Opbrengst per ha.:
Organic met certificaat:

Achtergrond

Wijnhuis:Elk jaar opnieuw is het voor Jerôme Vic en zijn vrouw Aurélie een flinke uitdaging om weer een gezonde oogst binnen te halen van de wijngaarden van Les Domaines Robert Vic. Want de wijngaarden hebben een totale oppervlakte van ruim 180 ha. en hebben verschillende bodemstructuren en microklimaten. Een gedeelte bestaat uit as afkomstig van de uitgedoofde vulkaan Roque Haute. Daarnaast heeft een ander gedeelte basalt als ondergrond maar ook klei en grind, afkomstig van het nabij gelegen riviertje de Libron. Dit geheel maakt het voor de wijnmaker complex. De grootvader van Robert Vic en tevens oprichter van Les Domaines Robert Vic, heeft zijn fortuin gemaakt met het afstoken van eenvoudige wijn tot alcohol. Gelukkig zag zijn zoon Georges in de zestiger jaren van de vorige eeuw in dat hier niet de toekomst lag voor het bedrijf en begon de wijngaarden te herplanten met kwalitatief betere druiven voor mooie wijnen. Tegenwoordig plukt men letterlijk hier nog de druiven van want op een gedeelte van de wijngaarden staan nog percelen met oude stokken uit deze periode.
Streek:Het wijngebied Limoux heeft in 1959 al zijn AOC status verworven. Dit kleine gebied, met slechts 1800 ha. wijngaarden, geeft door de hoge ligging op de uitlopers van de Pyreneeën wijnen met een geheel eigen karakter en wijkt af van de omliggende AOC wijnen. Vooral witte druiven staan hier aangeplant en gedijen hier uitstekend.

Vinificatie / rijping

Wijnmaker:Aurelie Vic
Schilweking / termijn:
Vinificatie / termijn:Moderne vinificatie op gecontroleerde lage temperatuur.
Malolactische vergisting:
Rijping / termijn:8 maanden rijping op de eigen lie op eikenhouten vaten waarvan de helft nieuw is