Beaujolais Villages, 2021 Cave de Bel-air

8,50

Categorie:

Beschrijving

Deze heerlijke rode wijn is 100 % Gamay druif.  De met de hand geplukte druiven worden via een traditionele semi-macération carbonique van 5 tot 7 dagen met temperatuurregeling gevinifieerd.
De beste rode Beaujolais-Villages wordt gemaakt van druiven afkomstig van de wijngaarden tussen Regnié, Morgon en Chiroubles waar de grond bestaat uit graniet, kalk en klei.

Na een langdurige schilinweking worden de druiven vergist en ontstaat een goed gestructureerde wijn die als basis dient voor de Beaujolais-Villages. De delicate aroma's en frisfruitige smaak komen het beste tot hun recht als de wijn iets koel geschonken wordt als aperitief of bij kleine hapjes. Van deze geweldig lekkere Beaujolais kan - in tegenstelling tot bijv. de Beaujolais Primeur - na botteling nog gemakkelijk twee tot drie jaar genoten worden.

Het productieproces van de Beaujolais: Meer dan 90% van alle Beaujolais wijn wordt op minder gebruikelijke manier gemaakt dan in meeste andere wijnproducerende regio's. Het gaat hier om de koolzuurgisting (macération carbonique). Bij deze methode worden de druiven (van het ras Gamay) direct na de oogst in grote kuipen gedaan. De trossen worden met steeltjes en al in de kuipen geworpen. Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven zachtjes gekneusd. In het sap dat hieruit vrijkomt, komt de gisting langzaam op gang. Het koolzuurgas dat bij deze gisting ontstaat stijgt op zijn beurt naar de bovenste trossen waar het gas inweekt. Tijdens dit proces worden de kleurstoffen en tannine afgebroken door de reeds ontstane alcohol en opgenomen door de vloeistof onder in de kuip. Door de grote druk van het koolzuurgas bovenin de kuip, gaan de druiven van binnenuit gisten. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.
Na deze koolzuurgasinweking wordt de zogenaamde lekwijn afgetapt en het residu wordt geperst en vervolgens ook toegevoegd. Als laatste stap vindt nog de malolactisch gisting plaats, waarbij de appelzuren omgezet worden in zachte melkzuren.