Aromo 'Reserva Privada' DO Maule Valley carménère 2019

7,95

Artikelnummer: 324 Categorie:

Beschrijving

Wijngaard & kelder

Druivensoort(en) Carmenère

Serveren en Proeven

Proefnotities Intense en krachtige rode wijn met veel zoet donkerrood fruit, iets kruidig, wat rijping en zelfs wat chocolade.
Serveersuggesties Lekker bij kruidige en pittige gerechten, stoofpotten en gerijpte harde kaassoorten.

Serveertemperatuur 16-18° C.

Achtergrond

Gebied Maule Valley

Over de streek Het langgerekte wijnland Chili heeft een kustlijn van 4300 km lang en alleen het centrale gedeelte is geschikt voor de
aanplant van wijndruiven. De Maule Valley is één van de zuidelijke gebieden en kenmerkt zich door de enorme diversiteit in microklimaten en bodemsoorten. Het gevolg hiervan is een breed aanbod in wijntypes.

Over het wijnhuis
In 1922 had de Franse familie Estansan bij het stichten van Viña El Aromo al in de gaten dat de Maule Valley een enorme potentie had voor het verbouwen van perfecte druiven voor topkwaliteit wijnen. Vanaf 1940 komt het estate in handen van de Chileen Victor Henriquez Solar, een vermaard druiventeler en vader van de huidige directeuren. Zij zorgen ervoor dat het estate uitgroeit tot een modern wijnbedrijf met 300 ha wijngaarden. Inmiddels is het wijnbedrijf uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke familiebedrijven van Chili.

Bijzonderheden
Carmenère is de trots van Chili en werd bij toeval ontdekt. Chili is het enige land ter wereld waar de van oorsprong Franse (Medoc) druivensoort carmenère nog volop voorkomt. De druif werd begin negentiende eeuw door welgestelde Chilenen uit Europa meegenomen. In Chili overleefde hij de aanval van de druifluis die hem in Frankrijk uitroeide. Dat werd overigens pas eind twintigste eeuw ontdekt door een Franse oenoloog. Hij zag tot zijn verrassing dat Chileense wijnboeren de Merlot en Carmenère, zonder het zelf te weten, gemengd teelden.