8 februari 2013

wijnbrief november 2012, Na de Carnaval van 2013 op zoek naar nieuwe inspiratie

Aangezien het weer voor mij tijd wordt om een nieuwe wijnbrief te gaan schrijven ga ik deze Carnaval maar op zoek naar nieuwe inspiratie. Tot die tijd moet u het nog maar even met onze laatste nieuwsbrief van November 2012 doen. 

Beste wijnvrienden,                                            Megen, November 2012     

 

Jean-Luc is zijn bandenspanning al aan het controleren en heeft de motorolie weer aangevuld. Hij staat te popelen om onze kant weer op te komen. Het is dit jaar dan ook de vraag welke Goedheiligman als eerste ons landje zal betreden. Nu heeft Jean-Luc een voorsprong aangezien Frankrijk dichterbij ligt dan Spanje en met zijn snelle “primeur”bus vliegt hij over de snelwegen terwijl die stoomboot van die andere geodheiligman toch wel wat traag lijkt te zijn. Op 17 november komt Jean-Luc met zijn verrassingen richting Megen, iedereen is dan ook benieuwd wat hij dit jaar ons komt brengen. De oogst van 2012 qua volume valt erg tegen, gelukkig heeft de kwaliteit daar niet erg onder te lijden gehad. We hebben de primeur zelf nog niet kunnen proeven maar zijn erg benieuwd. Het zal moeilijk worden om de topkwaliteit van de laatste 3 jaren te evenaren, maar een lage oogst is doorgaans een teken van hoge kwaliteit. Laten we ons verrassen en mocht de primeur toch wat tegenvallen, dan kunnen we altijd nog genieten van de heerlijke kaas & worst die hij uit het Bourgondische rijk voor ons mee zal nemen.

 

Beaujolais primeur ‘12, normaal € 5,25 op de proeverij 6 flessen  € 4,75

Op zaterdag 17 november tussen 14.00 uur – 18.00 uur staan bij de familie Oele de deuren voor alle wijnliefhebbers weer weid open. Jean-Luc zal onder meer zijn Beaujolais Primeur van 2012 voor ons ontkurken, zodat wij weer de jongste wijn van Frankrijk mogen beoordelen. De met de hand-geplukte druiven zijn weer omgezet in dat heerlijke druivensap waar we de komende maanden van kunnen genieten. De avonden worden hiermee wat gezelliger en het eten door de vrouw gekookt (als je het goed voor elkaar hebt) nog een stuk lekkerder. Naast de Beaujolais Primeur, zal hij zijn befaamde Beaujolais blanc & Villages & Broully aan ons presenteren. Genieten dus!

 

 Zuid Afrika Klassiek wit/rood 2011, normaal € 5,50 6 halen=5 betalen

In het begin van deze zomer, (daar was het bijna winter) heb ik met Ada het mooie Zuid-Afrika bezocht. De herinneringen aan het WK van 2010 kwamen bij het landen op Johannesburg airport meteen weer terug. Ik heb toen met mijn 3 wk-vrienden, Jules, Ronald & Arno het hele land doorkruist om onze oranje jongens aan te moedigen. Een fantastisch land met heerlijk eten & drinken. Toendertijd hebben we onder meer het wijngebied Stellenbosch bezocht en daar wat heerlijke wijnen geproefd. Het domein Simonsig heeft een fantastisch uitzicht op de Simonsberg. De wijnen die hier verbouwd worden eindigen voor een groot gedeelte bij de Zuid-Afrikanen op tafel. Ada & ik hebben echter wat wijnen mee naar Nederland weten te smokkelen. Onder meer een blend van Cabernet Sauvignon & Shiraz. Dit levert een soepele wijn op waar de Cabernet Sauvignon zorgt voor een romige en vlezige structuur met zwarte bessenaroma’s terwijl de Shiraz de wijn roodfruitig en sappig maakt. Verder hebben we van dit huis een Chenin blanc (in Afrika ook wel “Steen” genoemd) in de winkel liggen. Deze “Kei” van een wijn staat bekend om zijn frisse & fruitige afdronk. Onze koffers hadden ook nog een geheime bergruimte waar we i.p.v. ivoor wat “Zuid-Afrika Klassiek” wisten mee te smokkelen. We wisten de douane op Schiphol te omzeilen waardoor we hier een heel speciale actie op onze proeverij kunnen voeren. 6 halen = 5 betalen! Voor zowel de witte, een assemblage van Chenin blanc (75 %), Chardonnay & beetje Colombard. Een frisse, sappige wijn met het nodige tropische fruit, als de rode; Ruby cabernet, Cinsault & Pinotage. Een elegante wijn met volle smaak en toch weinig tannines. “Hierdie unieke wyn kombineer veelsydige Ruby Cabernet met vrugtige Cinsault & Pinotage. ’n Wyn vol ryp kersievrugte en vars kruie aromas en geure. Geniet op sy eie of met rooivleisdissie, pastageregte en ham.” Na het proeven van enkele glazen van deze wijn spreekt u net zo goed Zuid-Afrikaans als Ada, Jules, Ronald, Arno & ondergetekende en weet u wat ze bedoelen!       

 

Château Cabezac, La Garrigue rouge normaal € 5,75       nu 6 fl.  € 5,25

In september is er voor de inmiddels derde keer een “kunst & wijn op de keientoer” georganiseerd. Onder meer een foto van mij en mijn moeder op de voorpagina van de Sleutel was een geslaagd resultaat hiervan. Zo is Diny’s grote wens om ooit nog eens fotomodel te worden, alsnog uitgekomen en blijkt mijn vader dus met een fotomodel te zijn getrouwd. Het waren in ieder geval twee zeer geslaagde dagen waar onder meer enkele wijnen van Château Cabezac voor het eerst werden gepresenteerd. Dit voorjaar waren de eerste contacten met dit Château gelegd en ik ben er dan ook trots op dat deze mooie wijnen uit de Minervois nu in onze winkel (en nergens anders in Nederland) te vinden zijn. Doordat we deze wijnen zelf importeren doen we ook u een plezier in de portemonnaie gedurende deze crisistijden. Na het proeven van deze blend van de Syrah en de Carignan old vines bent u weer helemaal gelukkig en is de crisis snel vergeten. En misschien wordt u op onze proeverij zelfs ook nog een fotomodel!

 

Binnenkort Griekse wijnen bij Oele in het assortiment?

Deze zomer ben ik in Oekraïne geweest, daar hebben de wijnen me niet positief weten te verrassen. In oktober hebben Ada & ik de Griekse economie gesteund en op onze rondreis zoekend naar lekkere wijnen staken er twee locaties bovenuit. Op het eiland Santorini hebben we het wijnmuseum Koutsoyannopoulos bezocht en proefden we onder meer een heerlijke Vinsanto & Kamaritis. Maar het meest positief verrast werden we tijdens een wijnbezoek aan “Semili wines” in de Nemea regio. Dus binnenkort zijn er naast Retisna & Imiglykos misschien ook nog wat andere Griekse specialiteiten bij ons te vinden.

 

Voor verder vragen op het gebied van wijn, proeverijen, cursussen, relatiegeschenken, thuistapverhuur, whiskeys, etc. bent u van harte welkom op onze website, in de winkel of op de proeverij!

Salutations & tot zaterdag 17 november!    Fam. Oele & Jean-Luc Merle