15 januari 2013

Nu Chinese wijn bij Oele wijnimport!

Het heeft even geduurd maar nu is er uiteindelijk ook wijn uit China in het assortiment. De Chinezen drinken zelf het grootste gedeelte van de door hen geproduceerde wijnen op maar we hebben enkele flessen weten te ontfutselen die u nu bij Oele kunt verkrijgen! Het gaat  om de Changyu Cabernet Gernischt.

Van koele wijngaarden gelegen op 1100 meter boven de zeespiegel komt de biologisch geteelde cabernet gernisch voor deze wijn. Die ondergaat inweking en klassieke vergisting met een aansluitende rijping in eikenhout en fles.

Op die manier krijgt de wijn geur- en smaakindrukken van zwoele kersen, bramen en pruimen. Maar ook die van cederhout, zwarte thee, peper, leer en aarde. Komt uitstekend tot zijn recht in combinatie met rijkere gerechten uit de Aziatische keuken. Nu te bestellen in onze webshop!

Interessant om te weten over de geschiedenis van de wijnbouw in China

De geschiedenis van de Chinese wijndruif gaat ruim 4500 jaar terug in de tijd. Er wordt beweerd dat Confucius in de provincie Shandong al wijn dronk. Dankzij archeologisch onderzoek dat in 1995 plaatsvond en werd uitgevoerd door een internationaal team, bestaande uit het Archeology Research Institute van de Shandong Universiteit en de American archaeologists onder leiding van Professor Fang Hui, werden op twee archeologische plaatsen 20 kilometer ten noordoosten van Rizhao resten ontdekt van verschillende alcoholische dranken inclusief wijn van druiven. Enkele dranken waren mengsels van druiven- en rijstwijn. Uit de meer dan tweehonderd keramische potten bleken er zeven gebruikt te zijn voor wijn van druiven. Ook druivenzaden en oude documenten heeft men ontdekt. In 2007 zijn in een tombe, in de provincie Hebei regio Pingshan, wijnglazen en wijnvaten gevonden.

Al is wijn uit druiven in de bronstijd gemeengoed geweest, het is daarna geheel verdwenen doordat hij vervangen werd door traditionele dranken bereid uit gierst, rijst en fruit zoals lychee en Aziatische pruim. Nog tot in de Han-dynastie was de oorspronkelijke Chinees vertrouwd met wijn, nog in de Tang-dynastie was de consumptie van wijn gemeengoed. Aan het eind van de jaren 1300 zou de wijnconsumptie zelfs zijn verboden.

Nieuwe wijnbouw

De eerste stappen naar moderne wijnbouw werden in 1892 gezet. Toen Zhang Bishi, een Chinese diplomaat, besloot een wijnmakerij in Yantai te beginnen, kon hij er maar weinig geschikte druiven vinden. Daarom importeerde hij meer dan 500.000 wijnplanten bestaande uit meer dan 100 verschillende variëteiten, waaronder Vitis Vinifera’s, vanuit de Verenigde Staten en Europa. Zijn bedrijf bestaat nog steeds, en de wijn staat bekend als Changyu Pioneer Wine. Het is naar men aanneemt, de op negen na grootste wijnmakerij in de wereld. In 1910 werd de Beijing wijngaard aangelegd. In eerste instantie om religieuze redenen maar later, mede vanwege het politieke klimaat, veranderde de clientèle.

Het was vooral Franse wijn die op grote schaal in China werd geïmporteerd. In 1980, aan het begin van Chinese economische hervormingen, waagde het Franse bedrijf Rémy Martin om in China de eerste joint venture in Tianjin op te zetten: Sino-French Joint-Venture Dynasty Winery Ltd.(Wang Chao). Door de jaren heen ontwikkelde het bedrijf meer dan 90 merken voor alcoholische dranken. Hun producten wonnen vele prijzen in het binnenland en buitenland. De Dynasty Winery maakt voornamelijk witte wijn van de druiven Muscat en Riesling. Voor rode wijn Carignan en de “Bordeaux-stijl”-wijnen van Cabernet sauvignon.

Vanwege de lage inkomens in vooral de eerste twee decennia, werd het merendeel van de wijn geëxporteerd. Hierdoor steeg het inkomen van de bevolking[bron?] ten gunste van de markt en steeg gelijkertijd de populariteit van Franse wijn. Bedrijven als China Great Wall Wine Co, Suntime en Changyu, nemen hier een prominente plaats in. De lokale bevolking consumeert 90% van de geproduceerde wijn.

Globalisering heeft uiteindelijk ook China in een economisch netwerk gebracht. De wijnindustrie is door eerdere omstandigheden dus wat later op het internationale toneel verschenen, hoewel het land een lange traditie heeft van gisting en distillaten van allerlei vruchten en granen.

De export neemt gaandeweg toe. Sinds kort staan er in Californië en West Canada de eerste Chinese wijnen in het schap van de winkel. Daar wordt de wijn door critici met een zekere onverschilligheid ontvangen, net als destijds bij Chileense en Australische wijn het geval was. Positieve reacties spreken over interessante vondsten. Veel eenvoudige tafelwijnen maar met een zeker potentieel. De laatste ontwikkelingen zijn biologische wijnen uit Binnen-Mongolië.