1 november 2012

'Wijnoogst Italië en Frankrijk slechtste in 50 jaar'

'Wijnoogst Italië en Frankrijk slechtste in 50 jaar'

18 oktober 2012

Wijnboeren in de Europese Unie zullen dit jaar tot 10% minder wijn produceren dan vorig jaar. Met name in Italië en Frankrijk valt de oogst tegen. In die landen kan het wel eens de slechtste oogst in 40 tot 50 jaar worden.

Dat zegt de Brusselse boerenlobbygroep Copa-Cogeca woensdag in een verklaring. In een voorspelling gaat de groep uit van een teruggang in de productie van 160,5 mln hectoliters in 2011 naar 144,4 mln hectoliters in 2012 voor de hele EU.

Naast zomerse hitte en hagelbuien in de lente, noemt voorzitter Thiery Coste vooral winterse droogte als voornaamste reden voor de tegenvallende oogst. ‘Die droogte heeft veel effect gehad’, zegt hij. ‘Geen water in de winter betekent geen reserves.’

De EU was vorig jaar goed voor 60% van de wereldwijde wijnproductie. De grootste producent is Frankrijk, gevolgd door Italië en Spanje. Coste is er dan ook zeker van dat de huidige situatie zal leiden tot hogere prijzen. ‘We komen miljoenen hectoliters tekort. Niemand in de wereld kan dat compenseren.’

Als pluspuntje aan de slechte oogsten noemt Coste dat de kwaliteit van de wijnen dit jaar naar verwachting wél hoog zal zijn. Wij zullen dit dan ook kunnen proeven bij de Beaujolais primeur van Jean-Luc Merle. De eerste wijnen van de oogst van 2012!