18 november 2012

Beaujolais Primeur proeverij zeer geslaagd!

Zaterdag 17 november stond Jean-Luc Merle weer paraat met de Beaujolais Primeur. Het was ietsje rustiger dan de jaren daarvoor, maar daardoor was er wat meer ruimte om te proeven dat dan ook uitgebreid gebeurd is. Deze proeverij waren de franse wijnen duidelijk in de meerderheid. De oogst van Beaujolais 2012 was qua volume zelfs minder dan de helft als gebruikelijk. Desondanks wist Jean-Luc enkele flessen naar Nederland te smokkelen zodat wij deze jonge wijn mochten proeven. Persoonlijk vond ik de wijn nog erg jong, maar dit komt mede door het feit dat de oogst iets later was dan vorig jaar en de proeverij enkele dagen eerder. Ik verwacht dan ook dat de wijn binnen een maand net zo lekker is als die van vorig jaar. Wat veel mensen niet weten, is dat een primeur over een half jaar zelfs beter smaakt dan nu. Probeer het eens zelf, en laat eens een flesje een paar maanden liggen voor u deze opent. U zult verrast zijn van het resultaat. Een primeur kunt u tot een jaar na het oogstjaar gerust drinken, daarna zal deze snel in kwaliteit achteruit gaan. We hebben nog enkele flessen Primeur achter de hand gehouden, dus wil u nog een doosje halen dan moet u snel zijn. Jean-Luc is inmiddels weer naar huis,  maar heeft weer een mooi partijtje Brouilly, Morgon, Beaujolais Villages, Rosé & Blanc achtergelaten. Mocht u nog iets lekkers uit de Beaujolais zoeken, dan bent u bij ons aan het juiste adres!