30 juni 2012

Chateau Cabezac, nieuw wijnhuis binnenkort in ons assortiment??

In Mei werd ik benaderd door een wijnhuis uit de Minervois die op zoek waren naar een wijnimporteur in Nederland die hun wijnen op de Nederlandse markt wil brengen. We krijgen regelmatig dit soort vragen en kunnen niet alle wijnen importeren maar dit keer trok het toch mijn interesse. In het verleden vond ik wijnen uit de Minervois meestal tegenvallen en vaak te "hard" en niet echt lekker. De laatste jaren ben ik toch enkele keren positief verrast en we hebben inmiddels twee heerlijke wijnen uit dit toch wat minder bekende gebied op de kaart staan. De domaine cazelles-Verdier uit 2006 is een mooie wijn voor een aantrekkelijke prijs van € 6,25. Verder hebben we de Minervois "Estibal" 2007 van het domaine L'Ostal Cazes. Een fantastische wijn die onder meer heerlijk bij gegrild vlees smaakt. De prijs van € 9,50 is misschien wat meer maar je krijgt er een heerlijke wijn voor terug.

 

Toch wilde ik graag wat meer weten van chateau Cabezac en zo stapte Beatrice Peeters (oorspronkelijk een Belgische familie) vanuit Frankrijk op het vliegtuig om in Megen om haar wijnen te presenteren. Inmiddels heb ik een proefpakketje laten overkomen en daar hebben we inmiddels enkele wijnen van geproefd. Onder meer bij onze blind proeverij bij collega ondernemer Vernon Kats (Kaatje Jans uit Vught)   kwamen de wijnen er goed uit en is onze interesse beloond met een mooie wijn uit de Minervois. We hebben eerst een rosé geproefd, erg lekker maar misschien net iets te duur om in grote aantallen te importeren. De prijs is hij zeker waard maar helaas zijn we in Nederland nog niet bereid om al te veel voor een rosé neer te tellen, in tegenstelling tot onze Franse mededrinkers.

Vervolgens hebben we La Garrigue van 2010 geproefd, een blend van Syrah en Carignan Vieilles vignes. Een lekkere simpele wijn die je lekker bij een blokje kaas kunt drinken. Vervolgens hebben we een Tradition uit 2010 geproefd die prima scoorde. Zal heerlijk smaken bij het eten. We gaan nu nog wat andere wijnen van dit huis proeven en zullen dan ons eerste bestellijstje richting Frankrijk sturen. We hopen deze wijnen op onze proeverij in het tweede weekend van september te presenteren. Wordt vervolgd!