13 april 2011

Wijnbrief November 2010

Het is alweer even geleden dat de wijnbrief bij jullie op de deurmat viel, maar hier is hij dan eindelijk toch weer. Het is niet de schuld van stakende TNT postbezorgers en ook niet het hoge water van de Maas, dat u hem zo laat ontvangt. Nee, we wilden wachten, zodat we u het meest actuele & sensationele nieuws in de wijnwereld kunnen vertellen. Jean-Luc Merle heeft zijn vrachtwagentje alweer volgeladen en “meest gebruikte bestemming” op zijn Tom Tom ingetoetst. Hij heeft de afgelopen jaren de Primeur niet meer bij ons persoonlijk kunnen inschenken aangezien hij als directeur van Cave de Bel-air onmisbaar was gedurende deze hectische periode. Dit jaar kon Jean-Luc ons echter niet meer missen en heeft de mooiste wijnen uit zijn regio weer voor ons in zijn vrachtwagentje geladen.

Beaujolais primeur ‘10, normaal € 4,99 op de proeverij 6 flessen € 4,50
De deuren staan op zaterdag 20 november tussen 14.00 uur – 18.00 uur bij de familie Oele weer wagenwijd open voor alle wijnliefhebbers. Jean-Luc zal onder meer zijn Beaujolais Primeur van 2010 voor ons ontkurken, zodat wij weer de jongste wijn van Frankrijk kunnen beoordelen. De Bourgogne (waar de Beaujolais een onderdeel van vormt) kende in 2010 een kleine oogst in vergelijking met voorgaande jaren, maar “le president” heeft toch weer zijn aandeel voor de Megense afzetgebieden opgeëist. Over de kwaliteit mag u zelf een oordeel vellen aangezien we zelf nog niet het geluk hebben gehad om alvast een glaasje voor te proeven.

Maar Jean-Luc is niet de enige (wijn)kunstenaar die deze dag zich op de Megense keien zal bevinden. Kunst & wijn vormen een mooie combinatie, zo wordt een schilderij alleen maar mooier als u er een glaasje wijn bij drinkt en andersom heeft menig kunstenaar een glaasje wijn als inspiratie nodig. Daarom hebben de familie Oele en een aantal zogenaamde “Keienkunstenaars” de handen ineen geslagen en iets compleets nieuws bedacht. “La Petite Galerie”, PLAKA, De Kunstkamer en Paula Gerritsen kinderboek illustraties zullen deze dag speciaal voor u geopend zijn en u kunt daar niet alleen genieten van het tentoongestelde maar tevens één van onze nieuwste aanwinsten op het gebied van wijn kunnen proeven. Voor de Kunstkamer hoeft u maar de straat over te steken, waar overbuurvrouw Ruth van der Pol haar eigen huiskamer tot een “kunstkamer” heeft verbouwd. Verderop in de straat vindt u haute couture creaties van de bekende Nederlandse Modeontwerper Jaap Rijnbende & schilderijen van de Georgische kunstenaar Nugzar Kakhiani (Hij was toch in de buurt). Als u nu het hoekie omgaat, (letterlijk en niet figuurlijk) dan komt u uit op de zolder bij Paula Gerritsen waar u allemaal prenten & boeken met haar illustraties ontdekt. Op de terugweg richting Oele loopt u nog even langs Plaka, waar een drietal kunstenaars onder het genot van een glaasje wijn hun laatste technieken laten zien. Maar expert Evert wil toch graag aan iedereen laten weten dat het mooiste kunstwerkje toch een mooie fles wijn blijft!

Buitenzorg, Chardonnay/Herfstrood 2010 met gratis wijnjaarboekje
Zoals bij de meesten bekend heb ik een wijnreis van een maand door de Zuid-Afrikaanse wijngaarden ondernomen wat zeer toevalligerwijs tegelijk met het WK voetbal plaatsvond. Met mijn 3 vrienden & wijnexperts Jules, Arno & Ronald hebben we elke vierkante meter wijngaard bezocht en tussendoor nog wat wedstrijdjes van het Nederlands elftal bezocht. Tijdens onze zoektocht belanden we ondermeer in de kelders van Buitenzorg. Daar waren de keldermeesters volledig in paniek, omdat de Zuid-Afrikanen door de afleiding van het voetbal vergeten waren om wijn te drinken. Maar deze fruitige wijnen met lichte houttonen moeten jong gedronken worden. Aangezien het ook nog grote voetbalfans te bleken te zijn, had ons wijn-inkoopteam van 4 experts snel toegeslagen en de volledige voorraad voor een paar voetbalkaartjes geruild. (vroeger ging dat hier met kraaltjes, maar tegenwoordig werkt dat veel beter met voetbalkaartjes .) Deze wijn hebben we direct in een container geladen en per schip richting de zeehaven van Megen gestuurd. De verwachting is dat de container net voor de proeverij zal arriveren, is dat niet geluk hebben voor jullie!

R. Roqueta Reserva 2006 normaal € 5,95 op de proeverij nu € 5,50
Zoals jullie weten is het Nederlands elftal tot de finale geraakt en zorgden ervoor dat heel Nederland in extase raakte. Pas in de finale hebben ze in de verlenging het onderspit moeten delven voor het Spaanse elftal. Sindsdien ben ik allergisch voor alles wat Spaans is, de peper is uit huis verbannen, de Seat van de buren moet ergens anders geparkeerd worden en nu ben ik bezig mijn Spaanse wijnvoorraad uit de kelder zo snel mogelijk te lozen. Dat is weer even geluk voor jullie natuurlijk! Want hierdoor gaan de wijnen van Ramon Roqueta voor matsprijzen de deur uit. Deze Spaanse combinatie van Tempranillo & Cab. Sauvignon smaakt zelfs lekker bij Octopus Paul.

Ropiteau Pinot noir 2009 normaal € 5,95 op de proeverij nu € 5,25
Als “president” van Ulysses kunnen we deze elegante Bourgogne uit het topjaar 2009 u aanbieden voor een “prix amicale”. Sinds bekend is geworden dat ik het voorzitterschap van onze plaatselijke voetbaltrots Ulysses heb overgenomen worden we bedolven met aanbiedingen van Franse wijnboeren die hopen op een uitwisseling met onze club, waaronder de familie Ropiteau met deze stuntaanbieding.

Hopelijk tot zaterdag 20 november op de proeverij & keienkunsttour! Er zullen naast deze wijnen nog vele andere wijnen uit allerlei wijnstreken op de tafels staan. Er zijn geen kosten aan deze proeverij verbonden en u kunt gedurende de hele dag bij ons binnenlopen.

Salutations, fam. Oele & Jean-Luc Merle